Landslagstrenerens rapport fra VM 2008

Landslagstrenerens rapport fra VM 2008
International Traditional Karate Federation

ITKFs fjortende verdensmesterskap i tradisjonell karate ble avholdt i Vilnius, Litauen, 11.-12. Oktober 2008. Det norske laget, bestående av Mustafa Elmrani, Lise Tveter, Anders Kvarme og Sigbjørn Taksdal og ledet av undertegnede, konkurrerte sammen med 27 andre land i denne store begivenheten. Bortsett fra Mustafa, er dette første gang deltagerne er med i en internasjonal konkurranse.

I de individuelle kataklassene presterte både Lise og Anders på sitt aller beste nivå, men dessverre bommet de begge på embusen, noe som førte til et poengtrekk på 0,2 fra hver dommer. Så var det over for dem for denne gang, men fra prestasjonen deres ser jeg store muligheter i denne kategorien i fremtiden.

Enbu men/kvinner, representert av Lise og Anders, endte også med poengfradrag for  ikke å bukke til hoveddommer i begynnelsen og slutten av enbuen. Dette resulterte i – 0,2 for hver feil (totalt – 0,4). Slutten på visa her også, men ellers godt gjort av Lise og Anders.

I sin første runde i dette mesterskapet møtte Mustafa Frankrike i kumite i kategorien fukugo. Mustafa hadde god kontroll og tok det meste av initiativet gjennom kampen. Han skulle ha blitt vinneren, men slik ble det ikke. Han kom inn med en solid gyaku zuki mot motstanderen og hoveddommeren stansen umiddelbart kampen for å gi poeng til Mustafa, men til vår (og andres) store overraskelse hadde han tre hjørnedommere mot seg. To av dommerne som signaliserte mot Mustafa satt faktisk i såkalt blind vinkel, og den tredje dommeren er faren til Mustafas motstander ( smil ). Ifølge dem var det Frankrike som skåret. Etter en kort diskusjon ble et poeng tildelt Frankrike. Norge ut av dansen, og Frankrike videre til andre runde.

I den individuelle kumiteklassen for menn skulle Mustafa kjempe mot en utøver fra Kypros. Igjen var Mustafa motstanderen overlegen på alle måter. Men det ble imidlertid ingen skåringer fra noen av dem før full tid var gått. Det gikk over i ekstrarunder og jeg var svært sikker på at dommerne ville gi seieren til Mustafa om ekstrarundene endte uavgjort. Med under 30 sekunder igjen plantet Mustafa en god jodan zuki, ett flagg var oppe for ham og vi trodde at seieren var sikret….MEN NEI! Motstanderen vaklet rundt på matta og holdt på kjeven sin, og viste tegn på hard kontakt (som det ikke var i det hele tatt). Doktoren ble kalt inn, dommerne kalt sammen, og Mustafa ble gitt en advarsel i stedet. Med under 20 sekunder igjen og motstanderen løpende rundt matta uten å ville gå inn i kamp, var det over for Norge.

Og til slutt den store begivenheten, mennenes lagkumite. Vi hadde æren av å møte hjemmenasjonen, Litauen, i åpningsmatchen. Laget var i fyr og flamme og klare for å ta opp kampen mot hjemmelaget. Og det gjorde de virkelig! Førstemann ut var Sigbjørn. Kampen var jevn til en ushirogeri fra motstanderen traff målet. Kampen fortsatte uten flere skåringer. Matchen over, og Litauen ledet én – null. Anders var andremann. Dette var en enda hardere kamp, og begge to var veldig på hugget. Dessverre ble Anders truffet av en maegeri i en brøkdel av et uoppmerksomt øyeblikk. Poeng ble tildelt motstanderen. Da matchen startet igjen gikk Anders inn for full maskin, og det var da han traff med en god jodan som sendte motstanderen rett i gulvet. Vikingen gjorde det igjen ( smil ), og dermed fikk Anders en advarsel. Litauen vant matchen, og de ledet med to. Vårt siste håp lå med Mustafa. Mustafa åpnet bra og gikk offensivt inn mot motstanderen, men alle forøk på å skåre ble bedømt å ha tekniske feil. Til slutt fikk Litauen et poeng for en ushirogeri som bommet på målet. Matchen endte uten flere skåringer. Sluttresultatet ble Litauen: 3, Norge: 0. Litauen gikk videre og endte på tredjeplass sammen med Tyskland.

Kort oppsummert var verdensmesterskapet en kjempe-erfaring for vårt veldig unge lag (unntatt Mustafa), og det har inspirert dem enormt. Vi har mye å se frem til fra denne nye generasjonen. Til slutt vil jeg takke NTKF for deres støtte og for å sende laget til mesterskapet. Jeg vil også takke laget for god innsats både på og av matta, og for å representere NTKF så godt

Poh Lim

Landslagstrener NTKF