Øyvind Weberg er gått bort

26.november 2013: Vi er triste over å meddele at Sensei Weberg er gått bort i en alder av 80 år. Han grunnla Ås Karateklubb og var dens nestor i opp mot 40 år.  Han døde med den aller nærmeste familien rundt seg etter lang tids sykdom.

Øyvind Weberg ble født 22. januar 1933 i Oslo. Han vokste opp på Wøyen guttehjem og blant personale her fant han sin utkårede og feiret gullbryllup 26. november 2005.

Øyvind Weberg ble kjent med karate via sin jobb som instruktør for japanske flyvertinner i 1957. Flyvertinnene tok ham med på en karateoppvisning som ble holdt av sjefinstruktøren for JKA, Masatoshi Nakayama. Etterpå ble han introdusert og fikk klarsignal for en prøvetime dagen etter i Nakayama Senseis dojo. Siden han fløy i SAS ble han opptatt som privatelev med faste hjemmelekser. Denne pendlingen holdt på i 7 år før han i 1965 ble stasjonert i Manilla og fløy fast på Tokyo. Det var om sommeren dette året (1965) Weberg fikk tildelt sin Shodan, etter en særdeles hard treningsøkt. Weberg ble dermed den aller første nordmann og kanskje skandinaver med sort belte i karate. 
Han er nok også den eneste nordmann som har trent med den legendariske Bruce Lee.

I hele denne tiden da han jobbet som Purser i SAS trente han Shotokan karate over hele verden, men mest hos Mori Sensei i New York hvor han trente i 8 år.

Øyvind Weberg valgte å holde sine ferdigheter hemmelig i mange år. Ikke en gang hans familie visste om hans ferdigheter. Dette begrunnet han med at ingen visste på den tiden hva karate var her til lands, og han var dermed redd for at dette skulle bli sett på som skryt.
Ved en tilfeldighet i 1976 ble dette kjent hjemme i familien. Hans døtre så en film hvor en liten mann ble overfalt og forsvarte seg. Døtrene til Weberg spurte hva han ville ha gjort, han svarte omtrent det samme. Det endte med en karate oppvisning i stua.

Dette ble snart kjent i lokalmiljøet på Ås at Øyvind Weberg hadde sort belte i Shotokan karate. Under en oppvisning på Ås Rådhus var interessen så stor at man bestemte seg for å starte egen klubb. Dermed ble Ås Karateklubb startet i 1976.
Han var i teknisk komité i Karateforbundet en tid og ble forespurt om å være landslagstrener i Kata.

Siden traff han Kawasoe Sensei i Trondheim og tok her nidan (2. dan) og var siden en av Kawasoe Senseis lojale sammarbeidspartnere i Norge.
28. juni 2003 graderte Øyvind Weberg til 6. dan under Kawasoe Sensei.

Øyvind Weberg er i seg selv et stykke norsk karatehistorie. Han har skapt et fantastisk karate miljø i Ås KK og NTKF. Øyvind Weberg var ikke bare sentral i teknisk komite i NTKF som han var med å bygge opp, men hans oppbygging av Ås Karateklubb tjener som et eksempel til etterfølge.

Vi sender vår dypeste medfølelse og kondolanse til hans etterlatte.

Kjersti Leiren Boag,
For Styret NTKF